Voleybolun Sosyalleşme Duygusuna Etkisi Nedir?
Çocukları için uygun bir spor branşı düşünen anne ve babalara, ideal spor dalı voleybolun hem fiziki hem de psikolojik etkilerinin açıklanması gerekir. Henüz büyüme çağında olan bir çocuğun erken yaştan itibaren voleybol ile tanışması; kas ve kemik yapısının dengeli bir şekilde gelişmesi demektir. Ayrıca voleybol; fiziki kondisyonu artırır, odaklanma becerisi kazandırır ve zihinsel faaliyetleri destekleyici etki gösterir.
Sosyalleşmek için voleybol mu?
Voleybol bir takım oyunudur. Bu nedenle de birliktelik ve beraberliğin esas olduğu bir spor dalıdır. Takımın üyelerine yüklenen vazifeler, sorumluluk duygusunu geliştirir. Başarılı olmak için verilen vazifenin en iyi şekilde yapılması gerektiği bilinci kazandırılır. Erken dönemden itibaren voleybol ile tanışan çocuklar, takım motivasyonu ve birlikte hareket etmenin getirdiği başarıyı öğrenir. Odaklanma ve iletişim becerilerindeki artış da voleybolun sağladığı faydalar arasındadır.
Her voleybol takımının bir lideri vardır. Bu lider, sahadaki duruma göre takımı motive eder ve nasıl hareket edileceğine dair bilgileri paylaşır. Çocuklar, liderlik kavramının ve liderle uyumlu hareket etmenin, disiplin ve kurallara uymanın somut örneklerini yaşar ve bu yöndeki zihinsel becerileri artar. Erken dönemden itibaren takım ruhu ve liderlik becerileri ortaya çıkarılan çocukların hem akademik hayatları hem de çevresi ile ilişkileri sağlıklı bir hale gelir.
Mesuliyet duygusu kazandırır
Çocuk gelişiminde sorumluluk bilincinin ne derece önemli olduğunu tüm anne ve babaların malumudur. Bu bilincin gelişimi için de voleybol önemli etkilere sahiptir. Voleybol, hem bireysel hem de takım sorumluluğu kazandıran bir spor dalıdır. Takımdaki yerini ve konumunu bilen bir çocuk, bunu en iyi şekilde yerine getirme motivasyonuna sahip olur. Ayrıca, takımdaki zayıf yönleri takip edip, kapatılması için de mücadele eder.
Mücadele konusunda üzerine düşeni yapmayan takım üyelerinin yedek kalması da bir ders niteliğindedir. Bu durum çocuklara, başarının mücadelenin arkasından geldiğini ve her zaman en iyi olunamayacağını öğretir. Takımla ilgili fikirilerin beyan edilmesi, problem çözme yeteneğini ve iletişim becerilerini geliştirir.
Comments