top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuzla Fenerbahçe Okulları

Voleybolun Uzamaya Etkisi Var mı?


Voleybolun Uzamaya Etkisi Var mı?

Öncelikle şunu ifade edelim. Spor yapmak, sağlıklı ve mutlu bir hayat için oldukça önemlidir. Sporun insan vücuduna olumlu etkileri birçok araştırmanın konu olmuştur. En çok merak edilenlerden birisi ise, voleybol gibi sporların boy uzamasına yönelik etkisidir. Şunu bir gerçek standart olarak kabul etmek gerekir. Kişinin boyunu belirleyen hususlardan en önemlisi genetik kodlardır. Bununla beraber; çevresel faktörler ve sağlıklı beslenme de genetik kodlarla sınırı çizilen azami boy standardına erişmeye yardımcı olur.


Sağlıksız olmak ve iyi beslenmemek cücelik nedenidir


Bir erkeğin veya kızın boyunun kısa kalmasının birden fazla nedeni vardır. Böbrek rahatsızlıkları, hormon bozuklukları ve buna benzer problemler nedeniyle kişi potansiyel boyunun altında kalabilir. Ayrıca, vitamin, fosfor ve kalsiyum gibi eksiklikleri bulunan kişilerde de boy uzama problemleri yaşanır. Sağlıkla ilgili sorunları bulunan kişilerin voleybol veya benzeri sporları yapmaları halinde de boylarında beklenilen uzama gerçekleşmez.


Voleybol sporu ile sağlıklı beslenme ilişkili bir durumdur. Spor ile vücudun gereksinim duyduğu proteinlerin alımı artar ve bunların vücut tarafından işlenmesi sağlanır. Kan dolaşımındaki artış ise, tüm hücre ve hayati organların beslenmesini sağlar. Beyin kimyasının dengeli çalışması, hormonların dengelenmesini doğurur. Bu da, uyluk kemiğinde yer alan büyüme kıkırdaklarını etkinleştirir. Büyüme hormonu salgısı teşvik edilir ve potansiyel boya erişmek daha sağlıklı ve kolay gerçekleşir.


Hem koşma hem de zıplama gibi davranışların söz konusu olduğu voleybol, büyüme kıkırdaklarını en çok uyaran sporlar arasında yer alır. Yapılan araştırmalara göre zıplama ve koşma hareketleri büyüme hormonu salgısının çoğalmasına etki eden en önemli egzersizler arasında yer alır. Ancak büyüme kıkırdakları erkeklerde 16, kızlarda ise, 14 yaşına kadar aktiftir. Bu yaştan sonra büyüme kıkırdakları kapanır ve büyüme hormonu salgısı durur.


Bu süreçten sonra da voleybol boy uzatır mı?


Büyüme kıkırdakları kapanan erkek veya kızın boyunun uzaması tıbben mümkün değildir. Hiçbir ilaç ve boy uzatma kürü de, büyüme kıkırdaklarını etkin hale getirmez. Bu yöndeki iddiaların hiçbir bilimsel kanıtı söz konusu değildir ve aldatıcıdır.

2.865 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page